Potraviny z tohoto seznamu můžou křečkům způsobit velmi vážné zdravotní problémy nebo dokonce úmrtí. Proto by neměly být součástí křečkova jídelníčku. V seznamu jsou pouze potraviny, se kterými máme možnost se běžně setkat. Nelze ale vyjmenovat všechny nevhodné složky potravy. Vždy platí: Nikdy nepodáváme to, o čem na 100 % nevíme, že je pro křečka vhodné! | |
---|---|
Ananas | Patří mezi citrusové plody. Má vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. |
Avokádo | Pro křečky je toxické. Obsahuje tzv. srdeční glykosidy, které ve větším množství můžou způsobit nevolnost, průjmy, silné zpomalení srdeční akce, dezorientaci či poruchy vidění. |
Baklažán (Lilek) | Baklažán obsahuje více nikotinu než jakákoli jiná jedlá rostlina. Syrové plody obsahují jedovatý solanin. |
Bolševník velkolepý | Je silně jedovatý, nejvíce nezralé plody. Obsahuje fototoxické látky - po kontaktu s rostlinou se vytvářejí velmi bolestivé a obtížně hojitelné puchýře připomínající reakci organismu na yperit. Pyl z květů může vyvolávat alergické záchvaty astmatické povahy. |
Brambory | Obsahují těžce stravitelný škrob. Zelené části a klíčky obsahují jedovatý solanin. I rostlina a naklíčené plody jsou jedovaté. Otrava způsobuje zvracení, žaludeční a střevní zápaly, průjem a může vést k rozpadu červených krvinek. |
Bramborové klíčky | Obsahují jedovatý solanin. |
Bukvice | Plody jsou i pro člověka za syrova mírně jedovaté a to díky vyšší koncentraci taninu. Při požití většího množství syrových bukvic dochází k zažívacím obtížím (nevolnost, průjem, případně zvracení), křečím, otupělosti a případně i ke známkám ochrnutí. |
Cibule | Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které dráždí oční sliznici. Může také podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání. |
Citrusy | Citrony, grepy, mandarinky, pomeranče, limetky a pod. Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy. |
Cukr | V jakékoliv formě je pro křečka nevhodný. |
Černý pepř | Jeho ostře palčivá chuť a vůně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. |
Česnek | Česnek dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání. Jeho ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. |
Česnek medvědí | Obsahuje sirné složky a čpavek. Dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání, zánět žaludku, zánět střev, průjem, poruchy krevního oběhu. |
Datle (čerstvé) | Jsou příliš sladké. Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5 g, tuky 0,1 g, sacharidy 31,3 g. |
Datle (sušené) | Mají příliš vysoký obsah sacharidů. Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2,3 g, tuky 0,2 g, sacharidy 78 g. |
Dětská ovocná přesnídávka | Obsahuje hodně cukru. |
Dub | Obsahuje extrémně vysoké množství taninu, proto je mírně jedovatý. Otrava může způsobit poškození jater a selhání ledvin. |
Exotické ovoce | Granátové jablko, liči, mango, papája, mochyně židovská třešeň, kumquat apod. Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy. |
Fazole zelená | Syrové a nedovařené fazole obsahují jedovaté lektiny, které mohou způsobit otravu. Tyto specifické bílkoviny obsažené ve fazolích se zneškodní vařením. |
Fíky (čerstvé) | Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3 g, tuky 0,3 g, sacharidy 9,5 g. |
Fíky (sušené) | Můžou slepit torby. Mají příliš vysoký obsah sacharidů. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4 g, tuky 1,6 g, sacharidy 68,4 g. |
Houby | Pro křečka můžou být některé druhy hub hůře stravitelné kvůli obsahu chitinu a ve větším množství často způsobují trávicí potíže. Houby, které se zkazily nevhodným či dlouhým skladováním kvůli rozmnožení bakterií a rozkládajícím se bílkovinám, můžou působit toxicky. |
Jadérka z jablek a melounu | Obsahují amygdalin, který se v střevě rozkládá na jedovatý kyanovodík. |
Jalovec | Ve větším množství je mírně jedovatý. Může způsobit žaludeční a střevní problémy, případně i poškození ledvin. |
Jarní cibulka | Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které dráždí oční sliznici. Může také podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání. |
Kapusta růžičková | Může způsobit nadýmání. |
Kaštan koňský (Jírovec maďal) | Je jedovatý. Příznaky otravy jsou intenzívní žízeň, neklid, křeče a průjmy. |
Klobásy | Příliš tučné, kořeněné. Jsou zcela nevhodné. |
Koření a kořenící směsi | Jejich ostře palčivá chuť a vůně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. |
Mléko kravské | Křečci nemají enzym potřebný na štěpení laktózy. Může způsobit průjem. |
Kyselé druhy ovoce | Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy. |
Mandle | Obsahují podstatné množství amygdalinu. Produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík, který je jedovatý. |
Máslo | Příliš tučné. Je zcela nevhodné. |
Meloun vodní | Meloun je poměrně sladký a přezrálejší melouny můžou u některých křečků vyvolat průjem. |
Pažitka | Může podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání. |
Pórek | Obsahuje éterické oleje, které dráždí zažívací ústrojí. I když jeho chuť není až tak palčivá jako u cibule, stejně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání. Sušený pór se někdy vyskytuje v krmných směsích. Po usušení sice obsah éterických olejů klesá a ztrácí se jeho palčivá chuť, ale zatím nebyly popsány důsledky, které má sušený pór na křečkovo trávení. Pokud se v kupované směsi bude pórek vyskytovat a vy nebude chtít riskovat případné trávící problémy u vašeho křečka, tak tyto směsi nekupujte. |
Potraviny s vysokým obsahem tuku | Jsou zcela nevhodné. |
Ředkvička | Její palčivá chuť dráždí sliznici v ústech, dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání. |
Rebarbora | Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a je mírně toxická. |
Sádlo | Příliš tučné. Je zcela nevhodné. Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2,6 g, tuky 83,7 g, sacharidy 0,1 g |
Salám | Kvůli vyššímu obsahu tuku a soli je nevhodný. |
Sířené sušené ovoce | Sířené sušené ovoce je konzervováno pomocí oxidu siřičitého. Soli síry se přidávají k ovoci při sušení na to, aby si ovoce uchovalo barvu a měkkost. Síření ovoce poškozuje tak, že ničí vitamíny a může mít i špatný vliv na zdraví. Může vyvolat nevolnost. |
Sladký, ochucený jogurt | Kvůli vyššímu obsahu cukru a tuku je nevhodný. |
Sůl | Všechny potraviny s obsahem soli jsou pro křečky nevhodné. Sůl příliš zatěžuje ledviny. Nevhodné jsou i minerální kameny s obsahem soli. |
Syrové maso | Může být zdrojem různých bakterií, salmonely nebo cizopasníků. Syrové mleté maso mnohem rychleji podléhá zkáze. |
Syrové těstoviny s ostrými okraji | Můžou natrhnout torby a tím následně způsobit zánět torby. |
Sýry s vysokým obsahem tuku | Kvůli vyššímu obsahu tuku je nevhodný. |
Šípky (Růže šípková) | Ostré chloupky ze semen můžou vyvolat svědění sliznic v tlamičce a v krku a poranit torby. |
Šťovík | Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a je mírně toxický. |
Tvaroh s vysokým obsahem tuku | Kvůli vyššímu obsahu tuku je nevhodný. |
Větve a listy peckovin | (broskvové, meruňkové, nektarinkové, třešňové, višňové, švestkové) Větve a listy údajně obsahují amygdalin, který se rozkládá na kyanovodík, proto by listy těchto stromů neměli být podávané. |
Větve jehličnatých stromů | Obsahují škodlivé éterické oleje a živici, která může slepit torby. |
Pecky | (broskvové, meruňkové, nektarinkové, třešňové, višňové, švestkové) Jádro tvrdých pecek obsahuje amygdalin, který se štěpí na kyanovodík, otrava může končit smrtí. |
Plísňové sýry | I když obsahují tzv. „kulturní plísně“, které jsou pro člověka neškodné, tak u křečků můžou působit toxicky. Některé plísňové sýry mají vysoký obsah tuku a obsahují větší množství soli. |
Pokojové rostliny | Většina pokojových rostlin je pro křečky jedovatá nebo může u nich vyvolat závažné zdravotní potíže. |
Vepřové maso | Nevhodné kvůli vyššímu obsahu tuku. Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 15,2 g, tuky 18 g, sacharidy 0 g |
Všechno horké a příliš studené | Horké a příliš studené potraviny můžou křečkům způsobit trávící potíže. |
Volně rostoucí rostliny | Většina volně rostoucích rostlin je pro křečky jedovatá nebo může u nich vyvolat závažní zdravotní potíže. Proto jim nikdy nepodáváme to, o čem na 100 % nevíme, že je pro ně vhodné! Velké nebezpečí konzumace jedovatých nebo škodlivých rostlin hrozí při venčení křečka na trávníku, proto ho nikdy nenecháváme volně běhat venku a to ani pod dozorem, protože nevhodnou rostlinu dokáže zkonzumovat hodně rychle, aniž bychom tomu zabránili. |
Zavařované ovoce | Obsahuje příliš mnoho cukru nebo umělých sladidel. |
Zelí | Může způsobit nadýmání. |
Žaludy | Žaludy obsahují velké množství taninu. Při nadměrném užití můžou u některých zvířat vyvolat otravu. Po konzumaci se často vyskytují koliky, zácpa a bývají poškozeny i ledviny. |